Zoë
Voor (jong)volwassenen vanaf 18 jaar & relatietherapie
met koppels of met ouder-kind
Klinisch psycholoog en systeemtherapeut — Founder van Groepspraktijk Verbonden
Master in de klinische psychologie – Universiteit Gent (2010 – 2016)
Postgraduaat in de systeemtheorie/systeemtherapeut (Interactie-academie/UAntwerpen: 2018 – 2022)
Steentje per steentje jouw weg plaveien naar persoonlijke groei.
Manier van werken
Mijn manier van werken sluit aan bij het systeemgericht werken (postgraduaat systeemtherapie). Dit houdt in dat ik niet enkel en alleen kijk naar wat er ‘misloopt’ en dit zie als een individuele klacht, maar ook probeer te kijken naar andere domeinen in jouw leven (zowel in het verleden, heden als toekomst) en hoe deze verweven zijn of invloed kunnen hebben op waar je nu momenteel last van hebt. Dit doe ik omdat ik heel graag wil begrijpen hoe je in elkaar zit; hoe jij dingen op een bepaalde manier ziet; waarom je op een bepaalde manier denkt of reageert. Ik zie jouw probleem dus niet als iets individueel, maar iets wat zich tussen anderen afspeelt. Er is dus maw steeds een optie om anderen te betrekken of uit te nodigen in therapie.
Los van dit gegeven, blijf jij (de cliënt) voor mij altijd centraal. Luisteren naar jouw persoonlijk verhaal, je begeleiden en samen op pad gaan naar een beter functioneren; ‘een soort zoeken naar’; dat is waar ik naar streef. Belangrijk voor mij is dat jijzelf steeds ‘zelf aan het stuur kan zitten’, waarbij ik je zal aanmoedigen om maximaal gebruik te maken van jouw mogelijkheden en sterktes. Ik hecht trouwens enorm veel belang aan het steeds open en eerlijk bespreken van eender wat. Hierbij is de therapeutische band (de band tussen jou en mij) heel erg belangrijk en wordt er daar in eerste instantie verder op gebouwd. Hoe jij jou immers ten op zichte van mij gedraagt/reageert, zo trekt zich dat ook door naar anderen toe. Mijn doel is in eerste instantie dat de therapeutische ruimte zowel letterlijk als figuurlijk een veilige ruimte kan worden, waarbij je je steeds veilig genoeg voelt om te kunnen vertellen, uitproberen en exploreren, jezelf kan zijn en terug kan komen voor feedback. Aan de hand van gesprekken wordt er op deze manier hopelijk inzicht en een uitzicht bereikt… en een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan jouw verhaal.
Ik weet het – het is en blijft geen evidente keuze om de stap te zetten naar een psycholoog en om hulp te vragen; maar toch getuigt juist die stap van moed, hoop en veerkracht. Als je me toelaat, zou ik je graag helpen om een deeltje van de last die je ervaart samen te dragen, om stap voor stap toch iets te kunnen betekenen/bereiken in het hier en nu.
Voor wie?
Mensen met verschillende en uiteenlopende problematieken kunnen bij mij terecht. Mensen met specifieke angsten/fobie→n, middelenafhankelijkheid en ontwikkelingsstoornissen verwijs ik meestal door naar meer gespecialiseerde hulp.
Hieronder een aantal voorbeelden van waarmee je zou kunnen worstelen:
Depressie/stemmingsklachten – Burn out – Stress en spanningsklachten – Verlies – Rouwverwerking – Eetstoornissen – Identiteitscrisis – Relatieproblemen – Communicatieproblemen – Uiten van emoties – Kwetsbaar kunnen en durven opstellen – zwart/wit denken – Onzekerheid – Levensvragen – Keuzemoeilijkheden – Bindingsangst